Boerenprotesten of boerenterreur?
De afgelopen dagen is het land weer in de greep van wat de media boerenprotesten noemen. De veeteeltboeren zijn niet blij met eiwitregels in het veevoer en grijp
en weer naar hun vertrouwde trekkers en hun Farmers Defence Force-uniformen. Maar zijn dit wel boeren? Of protesten? Hebben ze legitieme bezwaren? Of hebben we hier extreemrechtse milities die terroriseren? Die een direct gevaar voor de rechtsstaat vormen? Laten we kijken naar hun acties, hun ideologie, hun organisatie en hun samenwerkingsverbanden.Acties?
Het is een treurige lijst. De FDF gijzelde in 2019 een agent. Ze gijzelden met groot materieel de volksvertegenwoordiging van Groningen, trokken de deur van het Provinciehuis af en brachten de Statenleden in gevaar, en veroorzaakten heel veel angst voor lijf en leden. Ze reden een hek omver en doodden daarmee bijna een omstander.
Op de beroemde 18 december kwamen ze met groot materieel naar het mediapark in HIlversum, Schiphol, blokkeerden ze vele wegen en waren ze bij het Binnenhof. Bewust of niet, dat is het draaiboek van een staatsgreep-oefening. Die werkte, de Politie kon of wilde geen tegengas geven.
Na de succesvolle 18 december is geprobeerd de voedselvoorziening plat te leggen. Dit veroorzaakte natuurlijk grote zorgen onder de bevolking. Verder zijn meerdere keren met groot materieel het Binnenhof aangedaan, ook Schiphol, snelwegen geblokkeerd, bedrijven "bezocht" en als "activisten" gearresteerd worden "bezoekt" een massa met groot materieel de politie. Dreigementen worden routineus gemaakt.
En dan: Tientallen doodsbedreigingen aan politici. Lekker bezig, jongens. En homohaat, en ongelukkig gebruik van een Auschwitzvergelijking deed de eerste voorzitter opstappen. Een bejaarde burger werd klemgereden door tractoren. Deze politici kunnen zich alvast ook zorgen gaan maken, ze staan met naam en adres op een lijst die in FDF-kringen rondgaat.
Toenmalige leider Arjen Schuiling zei in dit nogal opruiende interview "Als iemand van ons wordt opgepakt, haal ons. Wij bepalen".
En nu is er de "juli-golf". Overal verschijnen de massa's tractoren. De minister is alweer als een pudding in elkaar gezakt en gaat kijken of ze ze hun zin kan geven. Een gotspe in een democratie, maar burgerlijke christenen zijn niet altijd de meest betrouwbare hoeders van de rechtstaat, zo weten kenners van de geschiedenis.
Ideologie?
Het is geen prettig verhaal. De ideologie overlapt in ieder geval met discriminerend rechts, zie ook de trotse Confederate vlaggen die alsmaar terugkomen. En met "Defence Force" (geen hondenfluitje maar een waldhoorn richting extreem-rechtse knokploeg), "bezetten", "Baudet en Wilders aan de macht", NSB-leuzen en "burgeroorlog" lijkt het toch wel erg op revolutionair gedachtegoed. Een gedachtengoed dat ook de parlementaire extreem-rechtse bewegingen kenmerkt.
Samenwerking?
Baudet en Wilders zijn regelmatig te zien bij de protesten, moedigen deze aan en steunen ze. Coördinatie kan gevoeglijk worden aangenomen. Er is ook samenwerking met het agrarische grootbedrijf, zie de nieuwe trekkers. Poetin kan met zijn centen en social media-leger ook niet ver weg zijn, zou je dan denken.
Organisatie?
Er is een heldere organisatie, met bestuur en "strijders". Dat moet ook wel want het betreft uiterst complexe en grote acties. Het is ook een geüniformeerde organisatie, met wapens in het logo en op straat, en die dus wel erg op een weerkorps lijkt. Daarmee zitten we toch ook wel ruim in het aandachtsgebied van terrorismewetgeving: geweld en dreiging, gericht op politieke besluitvorming, met brede angst tot gevolg.
Conclusie?
- Optimistisch: Egoïstische boerenclub die financiële doelen proberen te bereiken door samenwerking met antidemocratische krachten.
- Pessimistisch: een fascistisch terroristisch weerkorps dat sinds 2019 ingezet wordt waar revolutionair rechts er wat aan heeft.
Het effect is voorlopig het laatste, onder druk van de FDF viel eind 2019 het provinciebestuur van Noord-Brabant, dat daarna vervangen werd door de FvD van de openlijk fascistische Thierry Baudet. Dat daar niet meer ophef over is zal wel een voorbeeld zijn van een waarheid die zo verschrikkelijk is dat hij niet in de hersens wordt toegelaten, dus doen we maar alsof het normaal is.
In ieder geval is mijn Twitter-avatar alvast wat anoniemer, en de komende dagen ben ik niet vaak op mijn vakantieadres. Milieuridder Vollenbroek werd al 'uitgenodigd voor een gesprek' door 150 tractoren en FDF'ers die 'even kwamen praten'. Het strekt Vollenbroek tot eer dat hij kalm bleef (leek te blijven) maar ook dit is natuurlijk heel bekoelend voor critici van de FDF. Ikzelf ben wel degelijk bang, maar schrijf dit artikel toch om niet nog banger hoeven te worden.